top of page
Over Labradoodles:
Er is genoeg te vertellen over de Labradoodle. Er zijn vele sites te vinden met info. Ook mijn collega fokkers hebben enorm veel hierover geschreven. Toch ga ik nog wat uitleggen omdat ik weet dat vele door de bomen het bos niet meer zien. En dan hebben we het niet alleen over de hoeveelheid fokkers die er zijn. Laat ik voorop stellen dat een fokker die zijn/haar honden test op gezondheid en een netwerk van collega's heeft en een goede naam, marktplaats NIET nodig heeft om pups te verkopen. Op marktplaats worden ( niet eens goedkopere) pups en honden aangeboden die niet getest zijn op erfelijke gebreken en een ( gelegenheidsnestje ) nestje hebben zonder al te veel kennis. Van de beide ouders is niets bekend, dus hoe weet je nu dat de moeder niet gedekt is door de opa? Of dat een reu zijn eigen zus dekt? Want er is immers geen enkele achtergrond bekend, bij zulke nestjes. UITZONDERINGEN daargelaten. Veel mensen denken bij het woord fokker aan iets engs, iemand die aan pups alleen maar veel geld wil verdienen ... Maar niets is minder waar. Juist de fokkers die meerdere nestjes fokken ( niet te vergissen met de broodfok uiteraard, met meerdere rassen ) hebben de kennis over fokken en hebben de ouders zorgvuldig bij elkaar gezocht, en hebben de fokkers een fokdoel. Als fokker van gezonde honden ben je ook aan veel regels gebonden. De Wala heeft strenge richtlijnen. Desondanks zijn deze mensen er trots op dat ze fokker zijn. Foutieve informatie geven over de pup wordt zo een stuk kleiner, want er is kennis en er zijn richtlijnen. De ouders zijn vrij van erfelijke gebreken, want er wordt alleen met de beste ouderdieren gefokt, niet zomaar die leuke kleur reu van de overkant. Ook na het nestje zijn deze fokkers er om je bij te staan met info over vachtverzorging etc.
Over de vacht is ook genoeg te zeggen, niet te vergissen met de kleuren die er zijn. Over de kleuren ga ik niets vertellen, omdat dat helemaal smaak gevoelig is. De honden die wij hebben zijn curly wol , curly fleece, wave en wave fleece. Is de ene beter dan de andere? Ik denk dat het vooral een kwestie van smaak is en een kwestie van onderhouden is. Wanneer mensen niet geregeld in de gelegenheid zijn om hun hond om wat voor reden ook te laten trimmen, dan zou ik een curly vacht voorstellen, want die kun je in alle kort, korter en zeer korte modellen scheren. De wave vacht is bewerkelijker en is lang prachtig! Maar daar moet je geregeld voor naar de trimmer. Voor beide vachten kun je je ook afvragen waar je woont. Kom je vaak in het bos? Dan worden ze vies, en een vieze vacht klit. Kom je veel op het strand? Zwemmen ze? Of ga je hardlopen met de hond door de stad? Alles kan, maar bedenk goed of je de tijd en zin hebt om die vacht bij te houden. Ik maak het niet mooier dan het is. Wil je zelf leren trimmen dan ben je de held van je portemonnee, maar ook dat moet je leuk vinden. ( vraag gerust naar deze mogelijkheid, en ik verwijs je graag door) 
Tot slot: 
De maten van de labradoodles ( de schoft hoogte) 
In onderstaande afbeelding staan de hoogtes vermeld per hond. Natuurlijk is het soms nog lastig inschatten, maar dit geeft wel een idee hoe ze in verhouding staan tot elkaar. De verschillende labradoodle maten zijn in drie formaten op te delen. De mini labradoodle, de medium labradoodle en de standaard (ook wel de grote labradoodle). De mini labradoodle zal zo’n 43 centimeter maximaal groot worden en de medium zal maximaal 53 centimeter zijn. De standaard kan wel 65 cm worden. 
Wij hebben de mini labradoodle en de medium. De standaard vinden wij veel te groot in ons huis, dus vandaar de keuze. Ik durf wel te zeggen dat de grotere maat vaak wel veel relaxter en nuchterder zijn dan de kleinere maat. Wij hebben de mini maat, maar ik benadruk wel, tegen de medium maat aan! Kleiner willen wij niet, vaak zijn de karakter trekken van die hele kleine echt anders dan ik zou willen als gezinshond. Je hoort vaak, ja die kleintjes kun je makkelijk meenemen, klopt, maar die grotere liggen lekker stil naast je stoel. En uiteraard hangt of staat alles met opvoeden. De labradoodle is veelzijdig en eigenlijk voor iedereen. De keuze is reuze, ook bij ons. 

 
afmetingen honden.jpg
bottom of page